Μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά

Posted by mato 08/11/2017 0 Comment(s) Συνταγές,

 

Υλικά

1.200 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.
300 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
70 ml ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο

 

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε περίπου 600 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά.

Ελέγχουμε και αν ο τραχανάς δεν έχει γίνει όσο μαλακός θέλουμε, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά.

Μοιράζουμε το μοσχάρι με τον τραχανά στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο ή δεντρολίβανο και σερβίρουμε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού

 

 

 

Συνταγή απο το: Γαστρονόμος

 

 

Ετικέτες: Tραχανάς Μοσχάρι