Το Ρύζι

Posted by mato 29/08/2017 0 Comment(s) Άρθρα,

 

 

 

  Το ρύζι είναι φυτό της οικογένειας των Ποοειδών(Poaceae) ή Αγρωστωδών(Gramineae) και έχει προέλευση την Νοτια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για την ανθρωπότητα απο τα αρχαία χρόνια, ενώ έχει υπολογιστεί οτι καταλαμβάνει το ένα πέμπτο των συνολικών καταναλισκόμενων θερμιδών παγκοσμίως. Ο κύριος καταναλωτής είναι η Ασία όπου εκεί παράγεται αλλά και καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

 

 

 

 

  Η καλλιέργεια του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ικανοποιητικής ποσότητας νερού.  Γι'αυτό τον λόγο κατά την προετοιμασία του εδάφους καλλιέργειας είναι σημαντική η πλήρης  ισοπέδωση του ώστε να μην υπάρχουν ανισοπεδή σημεία οπου θα έχουν πρόσβαση σε  διαφορετικές ποσότητες νερού. Για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρατευτεί  ισοπεδωτήρες κατευθυνώμενοι απο δέσμες λέιζερ ώστε η ισοπέδωση να είναι όσο το δυνατόν  πιο αξιόπιστη. Στην συνέχεια οι ορυζώνες θα πρέπει να πλημμυριστούν ώστε να υπάρχει  σταθερή ποσότητα νερού καθόλη την καλλιέργεια. Κατά μέσο όρο θα πρέπει η στάθμη του νερού  να φτάνει τα 10 εκατοστά ενώ αυτό επιτυγχάνεται με σταθερές ροές φρέσκου νερού αλλά και της  διαχειρισης τυχόν διαρροών. Γενικά η καλλιέργεια του ρυζιού αποτελεί μια ασφαλή επιλογή  εφόσον μπορεί να εγγυείται η διαθεσιμότητα του νερού. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Η συγκομιδή του επιτυγχάνεται έπειτα απο 100-150 μέρες απο την σπορά. Τότε αναλαμβάνει η θεριζοαλωνιστική μηχανή όπου συλλέγει τον καρπό και έπειτα αποθηκεύεται σε σίλο. Τα κυριότερα είδη ρυζιού όπου συναντάμε στην Ελληνική αγορά ανάλογα τον τόπο και τρόπο παραγωγής τους ειναι:

 

 
 
 

Ρύζι Γλασσέ. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο, από τα παλαιότερα είδη, με ισχυρή παρουσία στην Ελληνική αγορά ενδείκνυται για σούπες και γλυκά όπως το ρυζόγαλο.

 

 

Ρύζι Καρολίνα. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Είναι προτιμητέο για φαγητά φούρνου.

 

 

Ρύζι Νυχάκι. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο, κυρίως για πιλάφι.

 

 

 

Ρύζι Parboiled. Είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα και το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. Το χρώμα του οφείλεται 

στον εξωτερικό φλοιό του ρυζιού ο οποίος απομακρύνεται σε στάδιο της επεξεργασίας του. Ρύζι με ανοδική εμπορική πορεία, θεωρείται ιδανικό για πιλάφι και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό.

 
 

Ρύζι καστανό μερικώς αναποφλοίωτο. Στο ρύζι αυτό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους.

 

 

Ρύζι Μπασμάτι. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα

Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των 

περιοχών που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση.

 
 

Ρύζι Jasmine. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στα υψίπεδα της Ταϋλάνδης. 

Το άρωμα του οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της περιοχής που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση με ιδιαίτερη γεύση.

 

 

Ρύζια Αρμπόριο & Carnaroli με σχήμα μεσόσπερμο αλλά μεγάλο και πλατύ κόκκο. Συνήθως Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις 

παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ρυζότου.

 

 

 

Ρύζι Άγριο: Είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται στη Βόρειο Αμερική που το όνομα του είναι Indian Rice συγγενές με το ασιατικό ρύζι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 

 

Ετικέτες: Ρύζι